#мивартідовіри
#даруєможиття

Діагностика

Проведення загальноклінічних і діагностичних досліджень. Ультразвуковий пренатальний скринінг при вагітності.

Вагітність

Комплексне обстеження перед планованою вагітністю і спостереження протягом всього терміну вагітності.

Пологи

Застосування сучасних медичних технологій під час пологів.

Здоров'я дитини

Сучасні підходи до профілактики плода, діагностики вроджених захворювань, лікування загрозливих станів плода в утробі матері.

Здоров'я жінки

Ендоскопічна гінекологія. Прогресивний напрямок в лікуванні гінекологічних захворювань.

Підготовка до пологів

Проходження курсів - подарує Вам легкі пологи, успішне грудне вигодовування і щасливе материнство.

Зробимо все
щоб Ви зберегли найкращі
спогади про нас!

Пологи при патологічній плацентаціі - не вирок, якщо народжуєте у нас

Пологи при патологічній плацентаціі - не вирок, якщо народжуєте у нас

Хочемо поділитися з вами іще одним непростим випадком, з яким ми зустрілися у своїй роботі.

До нас була направлена вагітна жінка. Після проведення обстеження ми виявили, що з малюком та з самою жінкою все добре. А ось плацента у цієї жінки має так звану патологічну плацентацію.

Плацента є специфічним органом, який існує лише під час вагітності. По суті, плацента - це специфічно побудований та справний конгломерат судин, головне завдання яких забезпечувати дитину в утробі матері.

 Протягом всієї вагітності дитина безперервно росте та розвивається від розміру однієї клітини, яку видно лише під мікроскопом, до формування новонародженого малюка вагою 3000-4000 г.  Для такого розвитку дитини необхідне потужне безперервне забезпечення її киснем, поживними речовинами, а також відведення від неї вуглекислого газу та продуктів обміну речовин. Цей потужний ріст малюка та його обмін речовин як раз і забезпечується судинами плаценти. У випадку, якщо судини плаценти не можуть забезпечити постійно висхідну потребу малюка в кисні та поживних речовинах, ми бачимо, що поступово малюк уповільнює свій ріст та розвиток. А в самих складних випадках, на жаль, малюк може почати відчувати нестачу кисню, що в деяких ситуаціях, може закінчитися внутрішньоутробною його  загибеллю.

Для того, щоб плацентарні судини могли мати можливість безперервно і в повному об’ємі забезпечувати постійно висхідні потреби дитини в кисні та поживних речовинах, такі плацентарні судини володіють однією унікальною здатністю, яка називається інвазією, тобто проникненням. 

Матка здорової жінки в другій фазі свого фізіологічного менструального циклу готується до прийняття заплідненої яйцеклітини. Її внутрішня оболонка потовщується, видозмінюється, накопичує поживні речовини та змінює свої судини, які готуються до формування плаценти. Цей процес має назву секреторна трансформація ендометрію.

І коли запліднена яйцеклітина потрапляє в матку, вона опиняється в комфортних та підготовлених до розвитку вагітності умовах.

З ростом вагітності формується та росте і плацента, її судини проникають в ендометрій (внутрішню оболонку) матки. У випадку, коли судини плаценти мають підвищену здатність до інвазії або, коли, ендометрій матки не повною мірою пройшов процес секреторної трансформації, плацентарні судини проникають набагато глибше в ендометрій матки, аніж це має бути. А в ряді випадків вони проникають ще глибше – в м’язовий шар матки чи проростають її наскрізь. В самих важких ситуаціях плацента проростає, навіть, в сусідні органи. Найбільш часто це сечовий міхур або кишківник. Ось таке надмірна інвазія плаценти й має назву патологічної плацентації.

Дуже часто патологічна плацентація виникає тоді, коли плацента прикріплюється в незручному для свого розвитку місці: біля виходу з матки, частково чи повністю перекриваючи його, в області рубця на матці, в ділянці фіброматозного рубця тощо.

У нашої пацієнтки як раз і був такий вкрай непростий випадок – патологічна плацентація плаценти, яка перекривала вихід з матки.

Чому ми говоримо, що патологічна плацентація, це ситуація пов’язана з високими ризиками. Тому, що плацента, яка надмірно проникла в слизову оболонку матки, а тим більше проникла глибше в її стінку, не дає можливості після завершення пологів відбутися фізіологічному процесу скорочення матки. Такі випадки супроводжуються розвитком масивної маткової кровотечі. Єдиним варіантом зупинити яку, в ряді випадків, залишається лише видалення матки. У ситуаціях, коли плацента вразила сусідні органи, єдиним варіантом залишається виключно хірургічне видалення частини цього враженого плацентою органа.

Ось саме таку ситуацію ми зустріли. Ми сформували мультидисциплінарний консиліум, куди залучили хірургів, урологів, судинних хірургів. Спільно з ними ми сформували план пологів, який і реалізували. Згідно з таким планом до оперативного розродження (кесаревого розтину) ми залучили наших колег. Першим етапом ми провели особливий кесарів розтин та народження дитини. Матку було розтято в місці, де не було плаценти. Таким чином ми отримали можливість без розвитку кровотечі повністю оцінити клінічну ситуацію під час операції. Ми використали увесь арсенал акушерських органозбережних технік та медикаментозних заходів, щоб зберегти матку та не дати розвинутись масивній матковій кровотечі. І нам вдалося подолати таку непросту ситуацію.

І після того ми безпечно закінчили операцію та щиро привітали родину із народженням здорового малюка та маму, яка щасливо оминула небезпеку важкого ускладнення.

 Будьте здорові та гарних вам пологів.

Ми безпечні для вас та ваших дітей!

Ми варті довіри!

17 лютого 2022    
Телефон гарячої лініі
+38 (044) 432 59 94
Запис на екскурсію пологовим
+38 (068) 220 72 22
Запис до Жіночої консультації
+38 (097) 446 29 88
×